Historische vrienden-van-AHC fietstocht, 29 september j.l.

Daar gaan we dan: even na 11 uur stapt een groep ‘vrienden van AHC’ (donateurs en algemene leden, al dan niet met aanhang) op de fiets, na een lekker kopje koffie aan de rand van de bosbaan, voor een ‘historische’ AHC-fietstocht.

1

Gezien vanuit de kopgroep

Aan de overkant van de bosbaan komen al snel tussen knooppunten 83 en 85 herinneringen aan loop- en elfhandbaltrainingen, familiedagen, softbaltoernooien en bbq’s naar boven.

2

En namen: Chris Achterdenbosch, Jip van Leeuwen, Fred van Rongen…. Sterke verhalen over ontduiking van de zwaarste onderdelen en/of over je nek gaan aan ’t eind van zo’n zware looptraining. Dan hebben we het wel over de heren.

Bij het historische stationnetje van Amstelveen memoreren we tijdens een korte pauze dat Mary uit deze contreien veel jeugdleden meenam naar AHC en het succesvolle “jetje” introduceerde. We hadden indertijd 4 jeugdteams! Minko, Stefan, Yvonne, Wieke, Maartje, Tessa, Sabina legden in die periode hun handbal basis.

Langs watertjes, ziekenhuis en een heuse wijngaard bereiken we de Ouderkerkerdijk langs de Amstel. Aan deze dijk ligt een belangrijk deel van de AHC-historie.
Maar eerst genieten we op een mooie beschutte plek onder aan de dijk van een uitgebreide lunch. Nu wordt ook duidelijk waarom Petra van die waanzinnig grote fiets tassen heeft en het begrip ‘overgewicht’ krijgt extra betekenis.

3

En dan, na die voortreffelijke lunch, naderen we nummer 174: ‘De Dijk’.
Hier beleefde AHC na 1945 tot begin jaren ’80, een mooie periode, met elf-handbal triomfen. ‘De Algemene’ tenniste daar ook. Honkbal heeft AHC er gespeeld en zelfs basketbal (buiten!).

In die tijd was AHC een bloeiende familieclub. Ouders, kinderen en zelfs kleinkinderen brachten een groot deel van hun zondagen door op het sportpark.

5 4

Nu is er een woon- en dagcentrum van Ons Tweede Thuis gevestigd. Zouden de frames van de balvangers achter de doelen nog authentiek zijn?

Na wat nostalgische overpeinzingen fietsen we verder de dijk af, en gaan via de Kennedylaan naar de Hunzestraat. Hoelang brachten AHC-ers op vrijdag ‘de toto’ naar de fam.Raalte die hier woonde?
We gaan verder en komen in de Diamantbuurt, waar ook AHC-families woonden. Ballista werd jarenlang geproduceerd bij de fam. Beuning op zolder, de actieve fam. Kooy woonde om de hoek.
Vandaar langs het Okurahotel waarachter nu de sporthal de Pijp ligt, maar vroeger de Oude RAI stond, met 6 zaalhandbal velden, waar het ’s winters binnen net zo koud was als buiten.
Op veld 4 speelde Heren 1 zijn hoofdklasse wedstrijden, de derby tegen Niloc was een terugkerend hoogtepunt. AHC organiseerde daar op 1 januari het Coos Brouwer jeugdtoernooi.
AHC speelde er ook mee in de Basketbalcompetitie, en leverde zelfs twee hoofdklasse scheidsrechters: Cees van Dishoeck en Henk van Houten, die ook een heel goede handbal keeper was.
Het Museumplein, waar AHC in 1931 begon met Atletiek én Handbal, slaan we over, Florian hebben we dan al ‘gelost’. We gaan naar het Olympiaplein waar naast een stukje jonge geschiedenis ook oude geschiedenis ligt: ooit deed AHC hier ook aan atletiek. En dan zijn we bijna bij het Olympisch stadion, waar AHC in de catacomben een soos had, waar menigeen in het weekend tot laat doorzakte. Via het fietsbruggetje achter het stadion komen we langs de Sporthallen Zuid, waarnaast het eerste eigen clubhuis van AHC werd gebouwd, met handbal velden en tennisbanen erbij. Hier kwam de Algemene weer bij ons tennissen.

Later verhuisden we naar het Witte Huis even verderop, op het voormalig IJsclub terrein. ‘De nieuwe Dijk’ had dit sportparkje moeten heten, maar dat accepteerde stadsdeel Zuid niet. Het werd ‘Sportpark Zuid’. Hier hebben we nog mooie jaren meegemaakt met senioren en jeugd teams, familiedagen en feesten. Nu tennist de Algemene er nog en huist er een bridgeclub.

6

Het Witte Huis is helaas vandaag niet open, we fietsen verder weer naar de bosbaan waar we op het terras, in de zon, uit de wind deze leuke fietstocht afsluiten met een drankje.

Petra, Milja en Nienke, bedankt voor deze gezellige dag en het goede (fiets)weer!

Lucienne

De volgende ‘AHC-vrienden-activiteit’ is gepland op zondag 1 december.

AHC'31

Tsja,....

Translate »